Szülő-csecsemő konzultáció

„Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció a koragyermekkor (0-5 év) időszakában használható prevenciós és intervenciós módszer. A korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák (regulációs zavarok), kapcsolati nehézségek, és egyéb korai testi-lelki problémakörök kezelését, enyhítését célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődés lehetőségét.

A szülők gyakran fordulnak segítségért a szakemberekhez olyan panaszok miatt, amelyek megnehezítik a csecsemők, kisgyermekek és a családok mindennapjait:

  • Már a csecsemőkor kezdetén jelentkezhetnek az ún. klasszikus regulációs zavarok (l. excesszív és perzisztáló sírás, krónikus nyugtalanság, alvás- és táplálási / táplálkozási nehézségek).

  • A második életévtől családban és közösségben is találkozhatunk egyéb korai viselkedésszabályozási problémákkal (erős dac, dührohamok, agresszió, extrém csüngés, heves szeparációs szorongás, testvérféltékenység, játék iránti érdeklődés hiánya stb.).

  • A gyermekorvoslás és klinikai gyakorlat számára még említésre méltók a további testi funkciókat is érintő zavarok: enuresis, encopresis, obstipáció, pszichogén has-, fejfájás stb.

A regulációs zavarok hátterében általában számos komponens állhat, amelyek hatással lehetnek a mindennapi interakciókra és ezáltal az alakuló szülő-gyermek kapcsolatra:

  • a szülők pszichés nehézségei,

  • a gyermek temperamentuma, veleszületett, vagy idővel kialakuló testi problémái, betegségei,

  • a csecsemők és a szülők által átélt traumatikus élmények,

  • azonban leggyakrabban olyan egyidejű gyermeki, szülői és környezeti tényezők állnak a háttérben, amelyek együttesen nehezítik a szülő-gyermek kommunikációt és a közös érzelem- és viselkedésszabályozást.​

Az organikus (szervi) és lelki, kapcsolati, pszichoszociális háttér kölcsönhatásának alábbi példái gyakoriak:

  • Gyakran a panaszok hátterében az orvosi vagy komplex gyógypedagógiai vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot.

  • Az is előfordul, hogy az organikus háttér (adódjon ez valamilyen testi, mentális betegségből, sérültségből, megkésett vagy eltérő fejlődésmenetből) nem feltétlenül magyarázza a panaszok teljes körét.

  • Nem elhanyagolható azoknak az eseteknek a száma sem, ahol egyértelmű az organikus háttérből adódó nehézség, de az orvosi kezelések, gyógypedagógiai intervenciók mellett szükséges lehet a konzulens bevonása az interakciók, a viselkedésszabályozás és kapcsolati együttműködés támogatása érdekében.

E komplex problémakörnek a megoldása (korai felismerés, megelőzés, illetve célzott, a kapcsolatra irányuló intervenció) interdiszciplináris és speciális szakmai felkészültséget igényel.  „

from: www.iszcsk.com